beats by dre cheap

Spomen obilježje patriotima BiH

Autor Agan Skenderovic-Braco   
Četvrtak, 11 Juni 2009 12:45
spomenik_bucevci_tnU organizaciji Općine Bužim i Udruženja boraca „Patriotske lige 1991“ svečano je obilježen 11.juni i otvoreno novo izgrađeno spomen obilježje kod lovačke kuće u Šljemenima- MZ Bućevci. 
I pored veoma vrućeg i sparnog vremena okupio se značajan broj bužimljana,  i njihovih gostiju da obilježe 11.juni, datum koji  sve patriote sa ovog područja dobro pamte i ne zaboravljaju. 11. juna 1992. godine  sa područja tzv. Republike Srpske Krajine (Republika Hrvatska) izvršen je napad srbo-četničkih snaga  koji je zaustavljen od strane dobro organizovanih i spremnih boraca  već formirane Patriotske lige i brojnih dobrovoljaca.  Zahvaljujući   patriotima i svim  dobrovoljcima koji su se u prvim danima agresije uključili u odbranu Bosne i Hercegovine  sačuvana je  državna granica, ali i neprijatelju jasno poslana poruka da na ovim prostorima nema mjesta za njegove prljave namjere.
Sedamnaest godina kasnije  evocirane su uspomene na ratna dešavanja i prve ratne dane na prostoru današnje  općine Bužim. Odato je dužno poštovanje svim poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i svim učesnicima  odbranbeno oslobodilačkog rata. Na svečanosti  se prisutnima obratio predsjednik Patriotske lige 1991. Safet Mulalić koji je govorio o  prvim danima rata i organizaciji Patriotske lige na ovim prostorima. Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju spomen-obilježja Nedžad Durić  se zahvalio svima koji su pomogli da se u veoma kratkom roku  izgradi  ovo obilježje sa željom da se i svake naredne godine na ovom mjestu obilježava ovaj značajan datum iz odbranbeno oslobodilačkog rata.

Prvi komandir bućevačke linije odbrane Hamdija Mustafić, govorio je o značaju prve pobjede nad agresorom ali i o hrabrosti bužimskih boraca koji su u tim prvim danima rata pokazali jedinstvo i dobru organizaciju. Posebno je naglasio da jedinstvo koje je izgubljeno poslije rata a izazvano političkim podjelama treba što prije vratiti. Ovakvi datumi su prilika da se zaborave sve podjele i političke opredjeljenosti jer smo u ratu vidjeli i doživjeli jedinstvo kakvo se rijetko moglo vidjeti na ovim prostorima, naglasio je Mustafić.


Ispred općine Bužim prisutnima se obratio Predsjedavajući  OV Agan Bunić, te posebno zahvalio članovima Patriotske lige 1991 na angažmanu kod izgradnje ovog spomen-obilježja koje će  svjedočiti o herojskoj borbi bužimljana, ali i stalno podsjećati mlade generacije na sve ono što su  za njih i slobodu koju danas uživamo uradili bužimski vitezovi.

Čast da svečano otkriju novo-izgrađeno spomen obilježje pripala je djeci poginulih boraca Patriotske lige i  105-505-te Viteške brigade, Bajrektarević (Asima) Emini, Suljić (Hazima) Anesu, Šahinović (Husnije-Hunje) Fatimi, Duraković Hasanu i Dinu-unucima r.Hasana Durakovića, Mašinović (Mersada) Alemu, Makić (Envera) Mireli i Mulalić (Muhameda) Sadžidu.

Na kraju oficijelnog dijela programa Udruženje Patriotska liga 1991 je na osnovu Odluke Upravnog odbora udruženja dodijelila PLAKETE zaslužnim pojedincima za nesebičan doprinos u odbrani BiH, kao i onima koji su pomogli oko izgradnje spomen obilježja. Plakete su uručene:
-Velić Esadu, prvom komandantu TO Bužim
-Izetu Naniću- posthumno, prvom načelniku štaba TO Bužim
-Hamdiji Mustafiću, prvom komandiru linije Bućevci
-Asimu Bajrektareviću-posthumno, prvom komandiru PDV-a i Patriotske lige
-Suljić Rasimu, Duraković  Hasanu-posthumno,Cinac Husniji, komandirima odjeljenja PDV-a i Patriotske lige
-Suljić Hazimu- posthumno,komandiru voda
-Mašinović Mersadu-posthumno, predsjedniku Kriznog štaba Bućevci
-Porić Nerminu,prvom predsjedniku Patriotske lige 1991
-Kauković Huseinu, komadiru voda
-Račić Husein-posthumno
-Nanić Sejadu-članu UO Udruženja Patriotska liga 1991    i
-Šahinović Halidu, članu UO Patriotska liga 1991

www.buzimljani.com

STARI GRAD BUŽIM BOSNA I HERCEGOVINA
http://starigradbuzim.blogger.ba
14/06/2009 09:06