beats by dre cheap

DRVENA DŽAMIJA - BUŽIM NAŠ PONOS

Autor Nisvet Poric.TGOSSX   
Nedjelja, 20 Septembar 2009 00:28
Koliko li je ezana proučeno sa minareta najstarije drvene džamije na Balkanu, u Bužimu, niko pouzdano ne zna, ali ne mareći puno o tome, dolazak i ovog Bajrama Emin ef. Grošić najaviće zvonkim glasom, pozivajući džematlije na klanjanje najvećeg muslimanskog blagdana.

Ljepota stare drvene džamije mami poglede i slučajnih prolaznika, tajnu godine njezine izgradnje ne zna niko osim što je poznato da ju je  1838. godine obnovio Vedžhi paša, tadašnji namjesnik bužimske kapetanije. Drvena džamija uvrštena je i u listu nacionalnih kulturnih spomeniuka BiH.

Kako i nebi, kazaće Bužimljani, nadaleko poznati po Krajiškom ponosu, kad je džamija posebna po svemu. Iako ih u Bužimu ima nekoliko, njima nekako najdraža ova drvena, gdje redovito obavljaju namaze.

-    Minaret je visok 17 metara, također je izgrađen od drveta. Zidovi su od drvenih talpi, a i unutrašnjost je sva od rezbarenog, lijepo obrađenog drveta. Posebna je ovo džamija, odiše nekom svojom ljepotom, možda zbog toga što se pa skoro i ne zna kada je tačno sagrađena, ali je odolijevala ratovima, vremenima i ljudima. Sve prolazilo, a ona ostala, i sve ljepša i ljepša bivala, govori imam Grošić. Mještani čak vjeruju da je drvena džamija odolijevala svim nedaćama jer je upravo štiti Allahova milost.

Nekad su Bužimljani, odlazeći na hadž prvo morali pred starom džamijom navratiti pred hadžijski kamen, pa stati na njega, uzjahati  konja i tek onda uz Allahov blagosov krenuti put svoga nijeta.

-Taj kamen se i sada očuvao, i to je nešto na što su Bužimljani ponosni, jer su i odlazak na hadž uvijek doživljavali kao poseban trenutak u svom životu. A Krajišniku je to čast isto kao i konj, pa otuda i običaj da s ena hadž krene prvo sa konjem, govori efendija Grošić.

Bajramski blagdani posebna su radost za Bužimljane. Ezani sa okolnih brda slijevaju s eu bužimsku dolinu, a onda sa minareta drvene džamije, imam najavi: Bajram nam je stigao!
- Nekako ljudi vole ovdje doći, što zbog vrijedne starine, što zbog tradicije, ali i samog ambijenta kojeg džamija pruža. Činjenica da nigdje više nema ovakve džamije, veća je radost nama u Bužimu, jer smo eto poznati i po tome da smo prvi imali i zadržali ovakvu građevinu, priča Grošić.

Ovaj će Bajram Bužimljani dočekati i ispratiti onako kako im tradicija i običaji nalažu. Uz ibadet, praštanje, darivanje i neizostavnu posjetu staroj džamiji koja zabilježi još jednu tajnovitu godinu postojanja.

Drvena je džamija sagrađena podno Bužima, ponosno stoji vijekovima. Vezeni ćilimi po podovima, prepuna je i autentičnih dokumenata, vezirskih berata, vakufnama, sultanskih fermana i obilja svjetovnih i vjerskih rukopisnih knjiga. U haremu džamije su najljepši primjerci nišana alima, gazija i šehida uz daleko poznato hadžijsko kamenje. Džamija nikad nije bez onih koji Allahu ibadet čine, moleći za milost i oprost, ali pred Bajram kao i da sama stara građevina zasija još ljepšim sjajem. Okupe se mještani pa je onako lijepu, još više umiju kako bi osvanula okupana svjetlom i ljepotom.BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
Tekst S.Džanić
foto by Nisvet Poric
www.buzimljani.com

STARI GRAD BUŽIM BOSNA I HERCEGOVINA
http://starigradbuzim.blogger.ba
20/09/2009 21:58